NÁSTRAHY PODNIKÁNÍ V TANZANII, ANEB JAK JSEM TADY ZAČALA VYRÁBĚT BOTY.

Do korálkových sandálů jsem se v Tanzánii zamilovala hned druhý den po příletu v říjnu 2020. Pamatuju si, jak jsem šla omámena místním vedrem na první procházku po Dar es Salaamu. Všude na mě pokřikovali místní obchodníci prodávající všechno od ananasů, kartáčků na zuby, sušených ryb a pásků Addidas. Ulovil mě až Masai se svým “obchodem” na ramenou, plným překrásných korálkových vzorů na kožené botě.

Koupila jsem hned 3 páry a láska byla na světě. A nejen k té botě, ale i k nápadu vyrábět je tady s místními lidmi a tak kvalitně, aby obstály u nás doma. Jsem “člověk vinohradský”, takže obklopena neobvyklým, odvážným a originálním zbožím každý den. Ale ani na mých drahých, a co si budeme povídat - trochu nafrněných Vinohradech, jsem TOHLE, nikdy neviděla.

Měla jsem před sebou naplánovaný program minimálně na 3 měsíce dopředu - čekal mě výlet na Zanzibar a následně 6 týdnů dobrovolničení na severu Tanzanie u Viktoriina jezera. A tak jsem všude, kam jsem od té doby jela, vyhledávala krámky a dílny, abych měla inspiraci a pochopila, jak to tady chodí. Totiž tady v Tanzáni, abyste pochopili, není mnoho velkých - rozumněj průmyslových "velkovýroben" bot. Abych to upřesnila, jsou tu takové 2.

Ale ani ty nemají sít svých obchodů s botami, a navíc jsou pro běžnou populaci drazí. Potom jsou tady faky originálních značek z Číny. V jednom krámku v Dar es Salaamu plném Diora, Tommyho, YSLR, Pumy a dalších, mi onehdá paní prodavačka s vážnou a hrdou tváří oznámila, že jejich produkty jsou ORIGINAL FAKE..! Po krátkém rozhovoru vyšlo najevo, že to znamená, že jsou to faky z Turecka a nikoli z Číny.

Koupíte tady i originály, samozřejmě...ale v Shopping centrech, kde nakupuje horní vrstva 1% Tanzánců. Běžné populace se toto vůbec netýká a většinu potřeby místních zajištují malí výrobci, kteří často tvoří přímo na ulici s pomocí rukou a jednoho šicího stroje.

Takže mi bylo jasné, že musím najít svého ŠVECA, který bude mít pořádnou dílnu a kvalitní znalost kůže a řemesla. Totiž ty pouliční botky byly nádherné, ano…ale. Kvalita pro místní trh, to je jiná realita, než naše. To tak zkrátka je a představa, že nakupuju za pár dolarů botky na trhách a posílám je dál do Čech, nebyla cesta, kterou bych mohla a ani chtěla, jít. Chtěla jsem si výrobu řídit, ohlídat, podílet se na ní. A taky dělat korálkové vzory na míru - abyste si přesně mohli říct, jaké barvy a kombinace budou pro Vás nej.

Tak jsem začala hledat…jezdila jsem po Dar es Salaamu na motorce a hledala NĚKOHO. Začala jsem na místním trhu, kde se sandály hodně prodávají, říkala jsem si, že to bude dobrý zdroj informací pro nalezení výrobce. A v jednom krámku jsem našla skoro to, co jsem hledala..Sandálky byly o třídu výš než ostatní, krásná práce, smysl pro detail a na místní poměry drahé. Oprávněně..

Zaplesala jsem a dala se do řeči s majitelem obchůdku. Fred..když jsem mu vysvětlila, co hledám a proč, logicky viděl pro svůj obchůdek velkou příležitost. Kterou chytil za pačesy po svém. Představil se mi jako autor botek a vyslechla jsem příběh, jak se učil šít boty v Keni. A jak má svoji dílnu, kde mi udělá, co mi na očích uvidí....

Mno..už na něj nikdy nezapomenu, jak mě vyškolil o)..Neměla jsem v tu chvíli důvod mu nevěřit. Všechno se jevilo tak nějak logicky, a do sebe to zapadalo. Vlastní dílna - vlastní krám - vlastní vzory a nápad...SUPER! Řikáte si pro sebe, jak to krásně klaplo a jaká jste šikovná, že jste to takhle pěkně podchytila...Tak mu zadáte výrobu prvních 12ti párů, které se Vám líbí. Na test - jak kvalitně je udělá, jak zvládne dodržet termíny, atd..  

Ty dodá skoro v termínu (plus mínus týden tady neznamená vůbec nic). Za vysokou, ale pořád slušnou cenu a jsou nádherné. Jste nadšení a klepete se po rameni, jaké jste měli štěstí, že jste našli tak úžasnýho Freda, a že všechno půjde jako po másle. Botky krásně nafotíte, vyhodíte na FB, ženy jsou nadšené a začínají objednávat.

Následující text jsem psala na FB v únoru 2021 a dovolím si zkopírovat, ančto mi to přijde pořád docela vtipné na to, v jakém jsem byla tenkrát depko stavu...

1. Najdete si  běháním po městě šveca, protože nechcete prodávat kvalitu, která je na trhách….    

2. Švec nadšen obrovskou příležitostí Vám udělá 12 nádherných párů na základě Vašich nápadů. Vytáhne se, nadchne Vás pro svoje dílo….pustíte je do éteru, lidé objednávají, klube se štěstí.  

3. Následných 55 objednávek!! bot nezvládne, a donese po 5ti týdnech totál katastrofu..  

4. Tu nepřijmete, záloha v hajzlu..

5. Hledáte nového šveca - běháte/jezdíte motorkama po Daru a lezete do dílen, které vidíte…

6. Najdete nového šveca.. ( Evodi - poznámka autora v den psaní článku. To je ještě další story pro jiný článek).        

7. Je schopný, má svojí dílnu, vidíte ho na vlastní oči při práci, adrenalin stoupá…  

8. Udělá první páry, jsou nádherné…štěstí z Vás tryská.    

9. Začnete je nosit a zjistíte, že kůže, kterou použil, není na sandály vhodná…    

10. Štěstí opadá, ale pořád je to výzva…    

11. Nasedáte znova na motorku a hledáte pro změnu dodavatele kůže…

12. Najdete…máte radost…jste přesvědčeni, že ted už je to ono…    

13. Od prvních objednávek právě uběhlo 5 týdnů…zákaznice chytají mírnou nervozu, komu že to naletěly..

14. Ani tato kůže po testovním nošení není vhodná  

15. Začínáte pít a koupit zde kvalitní víno je drahé..  

16. Voláte mamince, že asi balíte čemodan a jedete domu. Píšete první zprávu lidem, co Vám už poslali zálohu, že to ještě potrvá…nevzdáváte to..

17. Píšete nevyrovnaný a dospělého člověka nehodný, nasraný email dodavateli kůže, že je neakceptovatelná…  

18. Dodavatel Vám napíše, že se máte uklidnit a užít si hezký víkend..

19. Kupujete místní pálenku - je levnější, než červené z dovozu…  

20. Zrelaxován po víkendu Vám dodavatel napíše, že rozumí - na základě fotek - a přislíbí dodání vzorku vhodné kůže  pro každodenní styk s bosou nohou.  

21. Doufáte…

22. Vzorek přijde, Váš švec Vám rychle udělá testovní pár..    

23. Po týdnu nošení je to super, vrací se štěstí, ubývá nákladů na alkohol..  

24. Píšete dodavateli, že už je to ok a rychle chcete dostatek nového materiálu..

25. Mezitím Váš švec dostane malárii a je upoután na týden na lůžko..  

26. Kupujete Ruskou vodku z dovozu…

Jak jste asi uhodli, FRED žádný švec nebyl..jen překupník..dneska už se tomu směju, jak jsem byla naivní..ale člověk se pořád učí. Jak jsem si mohla myslet, že mi dá kontakt přímo na výrobce, když by to znamenalo, že se připraví o takovou příležitost?? Dělal, co by tady asi v tu chvíli udělal každý. Trhy zely prázdnotou, nebyli tady žádní turisté. Těžká covidobá doba. Každý se rval o každodenní přežití. Ale bylo to poučení, které mi vlastně nakonec moc pomohlo. Alespoň jsem rychle zjistila, jak to nikdy nepůjde. Já v dílně musím pořád být, u výroby od začátku do konce. A Fred mě do výroby nikdy vzít nechtěl...inu záhy jsem byla nucena pochopit, že žádnou neměl.

A tak už tady 18 měsíců žiju.:o).

A víte, kdo dělal ty botky, těch prvních 12 úžasných párů, které jsou na všech mých úvodních fotografiích? Ty, o kterých mi Fred tvrdil, že jsou jeho práce? ANO, ARNOLD..dneska už “můj Arnold”. Cesty osudu mne nakonec dovedly až k němu. Věci se dějí, jak mají. Lhát se nemá. Karma je borka..:o).

Arnold má v Dar es Salaamu 8 krámků, na místní poměry velkou dílnu, a je tu v obuvnictví špička. Není divu, že si Fred nechal ty první páry udělat u něj. Chtěl mne ohromit, což se mu povedlo..Na těch 12 párů, co Arnold pro Freda dělal, si moc dobře pamatuje...Fred mu je nikdy nezaplatil..

Dneska je to skoro rok, co děláme s Arnoldem a jeho lidmi bok po boku v dílně spolu. Vyladili jsme botky tak, že ani já, ikdyž je mám na očích každý den, je nepřestávám milovat a obdivovat. 

POTĚŠTE SVOJE OKO V NAŠÍ GALERII TADY NA ESHOPU I VY.

A KDYŽ SE VÁM NĚKTERÉ ZALÍBÍ, POTĚŠTE A OZDOBTE I SVOU NOŽKU. JARO A LÉTO SE BLÍŽÍ, UDĚLEJTE SI RADOST.

ZASLOUŽÍTE SI TO!! 

WWW.PILIPILI.CZ